Bel ons:

Vergadering bijwonen? Vijf tips om van je te laten horen

Vergadering bijwonen: vijf tips om van je te laten horen

Eindigt een vergadering regelmatig zonder dat je iets gezegd hebt? Wij leggen uit hoe je een waardevolle bijdrage levert aan de vergaderingen die je bijwoont.

We leven in een wereld waarin het loont om jezelf te laten zien en horen. Toch zijn veel professionals van nature niet geneigd op de voorgrond te treden. 1 Zij luisteren meer dan ze praten. Daardoor worden hun goede ideeën, meningen en gedachten vaak niet gehoord. Enerzijds ligt daar een verantwoordelijkheid voor teamleden en leidinggevenden, die alle collega’s expliciet de ruimte moeten geven zich uit te spreken. Anderzijds heeft de professional zelf ook een taak: die moet zichzelf doelbewust profileren, bijvoorbeeld tijdens de vergaderingen die hij of zij bijwoont. 2

Vergadering bijwonen op een waardevolle manier

Krijg je wel eens te horen dat je jezelf meer kunt laten zien? Dan weet je dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Toch kun je zichtbaarder zijn tijdens meetings met je collega’s, ook als dat van nature niet bij je past. In deze blogpost geven we je vijf tips om zichtbaarder te zijn tijdens de vergaderingen die je bijwoont.

Tip 1: bereid de vergadering goed voor

Door tijdens de voorbereiding rustig na te denken over jouw standpunt, idee of overweging bij een onderwerp, kun je jouw inbreng tijdens de vergadering makkelijker en sneller verwoorden. Deze tip geldt vooral als je bedachtzaam van aard bent, waardoor je moeite hebt om snel te reageren tijdens de vergaderingen die je bijwoont.

Tip 2: geef vooraf aan dat je spreektijd wilt

Je kunt zelf het initiatief nemen door de voorzitter vooraf te informeren dat je iets wilt inbrengen bij bepaalde onderwerpen. Dan kan diegene hier rekening mee houden. Een goede voorzitter zorgt voor verbinding met alle deelnemers, maar in de praktijk gebeurt dit lang niet altijd. Het gevolg is dat veelal dezelfde personen aan het woord zijn. Tijdens een online vergadering kun je ook via een handje of de chat kenbaar maken dat je het woord wilt.

Tip 3: focus op de actie – spreek!

Je wilt tijdens een discussie of brainstorm graag iets inbrengen, maar het lukt niet: je laat het moment lopen. Vind je dat vervelend? Besef dat je er zelf verandering in kunt aanbrengen. Een hulpmiddel hierbij is de vijfsecondenregel: je concentreert je op het spreken, telt van 5 naar 1 en gaat dan over tot spreken. Door deze focus geef je allerlei andere prikkels en belemmerende gedachten geen ruimte. Als je spreekt, probeer dan waarde toe te voegen aan het gesprek. Zo gaan collega’s die de vergadering bijwonen je inbreng langzaam maar zeker meer waarderen.

Tip 4: sluit je aan bij anderen

Het kan gebeuren dat een gesprekspartner jouw idee of mening al inbrengt tijdens de vergadering die je bijwoont. Hoe ga je hiermee om? Zeg je niets meer? Vind je het frustrerend? Dat is menselijk, maar onthoud dat het je doel is om jezelf te laten zien en horen. Je kunt laten weten dat je de mening deelt of dat je graag helpt dit idee verder uit te werken. Hierdoor laat je niet alleen horen waar je voor staat, maar laat je ook zien dat je jouw kwaliteiten wilt inzetten. Bovendien geef je daarmee een positieve impuls aan de interactie en het gevoel – dus aan de onderstroom tijdens de vergadering.

Tip 5: vraag meer bedenktijd

Moet je weleens vergaderingen bijwonen waarin de groep intensief samenwerkt? Brainstormsessies bijvoorbeeld? Dat kan interessant zijn, maar werkvormen vragen snelle denkkracht. Dat is niet ideaal als je alles het liefste even rustig laat bezinken. Mocht je meer bedenktijd nodig hebt, dan kun je dit aangeven en voorstellen hier op een later moment op terug te komen. Maak hier dan ook een concrete afspraak over.

Kun jij productief vergaderingen bijwonen?

Vergaderingen bijwonen is niet altijd even makkelijk. Het vergt voorbereiding, inzicht en oefening om jezelf voldoende te laten zien en horen. Als je erin slaagt regelmatig waardevolle zaken toe te voegen aan het gesprek, dan vergroot je langzaam maar zeker je zichtbaarheid: je collega’s zullen je vaker om je input vragen.

Bronnen

  1. Cain, S. (2012). Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen.. New York: Crown Publishing Group, p. 18. ↩︎
  2. Zie ook: Koolhof, K. (2020). Introvert leiderschap. Culemborg: Van Duuren Management, p. 36. ↩︎

TAGS

Boost je spreekvaardigheid

Wij zijn De Gespreksacademie. Wij helpen jou als professional je gespreksvaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met gespreksvoering.

Boost je spreekvaardigheid

Wij zijn De Gespreksacademie. Wij helpen jou als professional je gespreksvaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met gespreksvoering.

×